6 onmisbare tools voor vlotte en veilige digitale transacties binnen de EU

  • 9 augustus 2019

Alsmaar meer bedrijven zetten volop in op e-commerce. Digitale contracten uitsturen, orders bevestigen, online betalingen uitvoeren,... Via het internet heeft u ontelbare mogelijkheden maar tegelijk zorgen die vluchtige contracten ook voor wantrouwen, zeker in een internationale context.

Kan u als exporteur wel elke digitale transactie vertrouwen? Daar moet eIDAS een antwoord op bieden met deze 6 tools.

 

WAT IS eIDAS?

 eIDAS staat voor Electronic Identification and Trust Services (Elektronische Identificatie en Vertrouwensdiensten) – een initiatief van de Europese Commissie. Met deze verordening creëren de 28 EU-lidstaten een kader voor veiligere en efficiëntere digitale transacties tussen bedrijven, overheden en consumenten.

1. ELEKTRONISCHE HANDTEKENING (ESIGNATURE)

Dit gebruikt u om akkoord te gaan met de inhoud van elektronische documenten, zoals aankooporders en ontvangstbevestigingen. IN DE PRAKTIJK wil u een order van uw Britse leverancier bevestigen, dan is een elektronische handtekening de snelste en meest gebruiksvriendelijke oplossing. Zo hoeft u bovendien niet altijd fysiek aanwezig te zijn in uw zaak.

2. ELEKTRONISCHE ZEGEL (ESEAL)

Met een elektronische zegel legt u de oorsprong en integriteit vast van documenten, zoals contracten en officiële vertalingen. Elke zegel is hierbij verbonden aan een legale entiteit. IN DE PRAKTIJK bent u op prospectiereis in Oostenrijk en wil uw klant een extra bewijs voor de geldigheid van een elektronisch contract, dan kan u van op afstand een eSeal toevoegen aan het document.

3. ELEKTRONISCHE IDENTIFICATIE (EID)

Zo bewijzen Europese bedrijven en consumenten hun identiteit. IN DE PRAKTIJK wil een Duitse klant wijn kopen via uw webshop, dan kan hij via zijn eID bewijzen dat hij 18 jaar oud is. Zo verhoogt u de gebruikservaring van uw klant en kiest u voor operationele efficiëntie.

4. TIJDSTEMPEL (ETIMESTAMP)

Het elektronische bewijs dat bepaalde documenten op een specifiek tijdstip bestonden. IN DE PRAKTIJK moet u voor een bepaalde datum een internationaal contract ondertekenen en wil u achteraf geen discussie, dan kan u uw elektronische handtekening verbinden aan een tijdstempel. Via tijdstempels verhoogt u bijvoorbeeld ook de traceerbaarheid van uw internationale orders.

5. WEBSITE-AUTHENTICATIE (QUALIFIED WEB AUTHEN- TICATION CERTIFICATE)

Hiermee toont u aan dat uw website toebehoort aan een legitiem bedrijf. IN DE PRAKTIJK om meer internationale klanten aan te trekken voor uw webshop, boezemt een website-authenticatie vertrouwen in. Zo garandeert u immers dat hun persoonlijke en financiële gegevens worden beschermd tegen misbruiken, zoals phishing.

6. ELEKTRONISCHE AANGETEKENDE ZENDING (ELECTRONIC REGISTERED DELIVERY SERVICE)

Dit beschermt digitaal verzonden data tegen verlies, diefstal, beschadiging en wijzigingen. Bovendien heeft u zo een bewijs van verzending en ontvangst van documenten. IN DE PRAKTIJK een aangetekende zending, zoals een aanmaning tot betaling, naar Portugal sturen? Dat kan snel elektronisch, met dezelfde juridische bewijskracht.

ZELF MET DE EIDAS-TOOL AAN DE SLAG?

Op de website van de EC (https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/discover-eidas) kan u via een interactieve testmodule de 6 tools uitproberen. U vindt er bovendien een uitgebreide gids met praktische voorbeelden voor verschillende sectoren, webinars en infografieken.

HEEFT U NOG VRAGEN OVER EIDAS?

Neem contact op met Enterprise Europe Network Vlaanderen via 02 209 27 32 of enterprise.europe@vlaanderen.be.