Intracommunautaire btw en fiscaliteit

BTW binnen de Europese Unie

eurobiljetten

De belasting op de toegevoegde waarde of BTW is wellicht de meest gevoelige belasting in de Europese Unie. Reeds decennia lang proberen de lidstaten het BTW-stelsel gelijk te maken (harmoniseren in EU-termen) maar dit is onbegonnen werk gebleken. Belastingen liggen gevoelig omdat ze een rechtstreekse impact hebben op hun inwoners (koopgedrag- en kracht) en op de overheid zelf (inkomen). De inwoners van alle lidstaten geven hun geld nu eenmaal uit aan andere zaken (vb. auto, andere soorten groenten,  verbouwing, etc.). Het hoog tarief varieert van 17 tot 27% afhankelijk van de lidstaat. Daarnaast zijn de ook het middel, laag en nultarief verschillend en de categorieën die eronder vallen zijn soms ook verschillend.

 

Om het nog complexer te maken zijn er een aantal kleine gebieden (eilanden en geisoleerde bergdorpen) van de EU waar er geen BTW betaald hoeft te worden. Dit is bijgevolg de belangrijkste redenen waarom er veel mensen gaan shoppen net over de grens of in een BTW-vrij land.

Om ervoor te zorgen dat de economie toch soepel blijft draaien ondanks de diverse tarieven en systemen, hebben de Europese lidstaten een reeks regels afgesproken en tot dusver lukt dit vrij aardig.  Deze site is te kort om alle regels uit te leggen maar de basisprincipes zijn wel te vatten in enkele regels.

BTW wordt enkel betaald op het einde van de ketting door de consument dus dit betekent dat wanneer u als bedrijf een goed verkoopt aan een bedrijf uit een andere lidstaat, dan hoeft u geen BTW aan te rekenen op de factuur maar u moet wel het BTW nummer checken in de VIES databank. Wanneer u evenwel verkoopt aan een consument in een ander land moet u zich daar inschrijven en btw aanrekenen volgens het tarief van dat land, tenzij uw totale verkoop per jaar minder bedraagt dan de btw-drempel in het betrokken land (die kan variëren van 35.000 tot 100.000 euro).

Let op, er zijn uitzonderingen. Voor vervoersmiddelen en producten met accijns (koffie, tabak, alcohol) gelden er speciale regels en contacteer u ons best. Daarnaast moet u ook oppassen wanneer u bestelt op een buitenlandse website gezien zij werken volgens geautomiseerde Business2consumer processen. Zij voorzien dus niet altijd in de factuur die u wenst op naam van uw onderneming.

Bij diensten is er nog een klein verschil voor wat betreft de BTW. Als u diensten levert aan een bedrijf uit een andere lidstaat zal u normaal geen BTW moeten aanrekenen. Uw klanten zullen dit betalen in hun land volgens het systeem van de verleggingsregeling. De btw die u zelf heeft moeten betalen (op goederen of diensten die u speciaal voor deze dienstverlening heeft moeten inkopen) mag u nog wel op uw aangifte in mindering brengen.

Wanneer u diensten levert aan consumenten dan mag u de BTW aanrekenen van uw land. Er zijn hierop wel enkele uitzonderingen zoals bepaalde media gerelateerde diensten.

Voor meer informatie hierover kan u terecht op de site https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/vat of stel uw vraag hier.