Europese dienstenrichtlijn

De Dienstenrichtlijn: mindere en betere regels
handenarbeid

 

Wilt u een bedrijf of tweede kantoor vestigen in een ander land van de EU ? Of zou u diensten vanuit België willen aanbieden in een ander EU land zonder u daar te vestigen ?

 

 

 

De Dienstenrichtlijn staat voor:

  • minder regels;
  • betere regels;
  • één elektronisch loket voor het afhandelen van formaliteiten om een dienst te kunnen verrichten.

Wat is het doel van de Dienstenrichtlijn?

De Europese Dienstenrichtlijn heeft tot doel een echte interne Europese markt voor diensten tot stand te brengen. Het moet voor dienstverlenende bedrijven, variërend van loodgieter tot een architectenbureau, gemakkelijker worden om overal in de EU aan de slag te gaan.

Waarom is de Dienstenrichtlijn belangrijk voor u ?

Kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) vormen de ruggengraat van de Europese economie aangezien zij 98% van alle bedrijven in Europa vertegenwoordigen en dus een belangrijke bron zijn van economische groei en creatie van banen. De meerderheid van kmo’s zijn enkel actief binnen de eigen lokale of nationale markt. Dit kan een bewuste keuze zijn binnen een ondernemingsstrategie maar vaak heeft het te maken met administratieve en juridische obstakels die soms zo hoog zijn dat dienstverlenende bedrijven niet eens aan een buitenlands avontuur willen beginnen.

Kan ik nu gemakkelijker ondernemen binnen Europa ?

Op de eerste plaats beoogt de Dienstenrichtlijn een administratieve vereenvoudiging voor ondernemingen die actief zijn op de Europese dienstenmarkt. De landen van de EU waren namelijk verplicht om de voorschriften die gelden voor de uitoefening van dienstenactiviteiten te onderzoeken, en deze te vereenvoudigen indien nodig. Bovendien werd per lidstaat één loket opgericht waar ondernemingen alle formaliteiten die nodig zijn om een dienst te verlenen online kunnen verrichten, in België gebeurt dit via de ondernemingsloketten. Ondernemers kunnen hier dus informatie vinden en de procedures afwikkelen die nodig zijn om in een ander land van de EU aan de slag te gaan. Op die manier kunnen dienstverleners straks vanuit hun thuisland al een hoop zaken uitzoeken en regelen.

Loopt het toch niet van een leien dakje ?

Ondervindt u moeilijkheden bij het opstarten of bij het leveren van diensten in een van de 30 Europese landen?* Om uw probleem te signaleren kunt u het Enterprise Europe Network contacteren.

Meer info: http://www.business.belgium.be/nl/uw_bedrijf_beheren/alle_stappen.

 

* 28 EU-landen: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Kroatië.

En 3 EER-landen: Liechtenstein, Noorwegen, IJsland.